Positief blijven in een negatieve omgeving

Je kent het wel.. na een lange tijd elke dag hard te hebben gewerkt met velen deadlines, late uurtjes en veel stress zijn we er weer aan toe: vakantie. Het moment waar we al die maanden naar toe hebben gewerkt lijkt dan eindelijk daar te zijn. Vanaf het moment dat onze vlucht geboekt is, kunnen we er alleen nog maar naar toe leven. We tellen met moeite de dagen af en er lijkt geen eind aan al die lange werkdagen te komen. Toch is het eindelijk zo ver: ik ga weer op reis.

waves2_zpsf5ab5fef

De maanden na het ontslag van mijn kantoor baan was niet makkelijk na 4 jaar een bepaalde gewenning te hebben opgebouwd. Mijn leven was namelijk voor het grootste deel al uitgestippeld. Ik stond op om 7 uur s’ochtends en maakte een werk dag van 8 uur exclusief een half uur lunch pauze. Na werk deed ik de boodschappen, maakte ik snel wat klaar en keek ik wat series voor het slapen gaan. Ik moest immers weer vroeg op staan de volgende dag, dus sliep ik altijd rond 22:30u max. Ik ging alleen op reis en bij mijn terugkomst kreeg ik net als velen na een reis, een hoop nieuwe inzichten. Ik barstte van de positieve energie en toen ik ontslag nam had ik grote dromen. Er was mij veel duidelijk geworden en het leek alsof ik de wereld aan kon. Zo onbeschrijfelijk veel nieuwe kennis, het voelde als een complete openbaring. Deze term staat ook wel bekend als ”woke”. Het bewust worden van alles wat er om je heen gebeurd. Emoties die we voelen, gebeurtenissen die voorkomen en ook de gevolgen daar van. Alles werd een stukje duidelijker voor mij en ik voelde een bom vol energie dat ik anderen moest helpen. Ik wilde zelfs een boek schrijven om mijn nieuwe inzichten te delen. Toch is het moeilijk om positief te blijven wanneer we ons constant bevinden in een omgeving waar veel geklaag, geroddel en negativiteit heerst en waar macht, rijkdom en ego centraal staan.

Hedendaags werk ik 4 dagen in een restaurant. Ik serveer tafels en maak bordjes schoon waar anderen van hebben gegeten. Dagelijks hoor ik mensen klagen over hoe ze geen handen uit willen steken om de rotzooi op te ruimen of geen zin hebben om te werken. Mijn energie was weg. Bijna alle goede voornemens en dromen die ik wilde waarmaken waren niet uitgekomen. Toch voel ik me er niet helemaal slecht over. Ik voel namelijk geen maatschappelijke druk meer. De ego die ooit gestreeld moest worden, bestaat niet meer. Ik voel geen schaamte -noch voel ik me niet minder of meer dan een ander. Door de jaren heen ben ik namelijk steeds meer bewust geworden van wie ik ben, waar ik toe in staat ben en wat ik wil in het leven. Ik hoef mezelf niet meer te bewijzen aan anderen, omdat ik het pad al heb bewandeld zoals iedereen zei dat ik hem moest bewandelen en daar werd ik zielsongelukkig van. Ik leef niet om aan anderen hen verwachtingen te voldoen en zij niet aan de mijne. Elke dag voel ik me voldaan, omdat ik weet dat ik in de juiste richting zit en ik geduld moet hebben en hard zal werken voor mijn eigen dromen wanneer ik daar klaar voor ben.

De constante prestatiedruk, de erkenning en de bevestiging van anderen dat je succesvol en rijk moet zijn om gelukkig te zijn is niks meer dan een mindset. Besef wat je hebt en wat je waard bent. De indruk die je op anderen achter laat is meer waard dan het bedrag op je rekening. Geef jezelf de ruimte en de tijd om te groeien en te komen waar je wilt zijn. Positief blijven houdt niet in dat je geen tegenslagen kent, maar weten dat je hoe dan ook er weer bovenop komt. Positief zijn houdt niet in dat je geen negatieve gedachtes met je meedraagt, maar dat je bewust blijft van het feit dat ook jij de kracht hebt om een obstakel te overwinnen en geen controle hebt over de situatie of wat anderen besluiten te doen. Het enige waar je controle over hebt is hoe jij er mee om gaat. Klagen leidt naar niks meer dan alleen meer negativiteit en hoe meer energie je erin stopt, hoe meer hier van ontstaat. Ik klaag. Kan ik iets veranderen? Ja? Dan doe ik dat. Nee? Maak er dan het beste van. Mindset is everything.

Liefs,

Sioejeng

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s